субота, 12. децембар 2009.

Златни новчић

Novčić

Златни новчић


Некада давно, у једном малом граду на обали мора, живео је дечак по имену Милан. Као и сви други дечаци и Милан је имао своје жеље и снове. "Највише бих волео да путујем по свету, да упознајем нове људе и далеке земље" - говорио је Милан. Али своју жељу није могао да оствари, јер је био јако сиромашан. Поред тога, дечак није имао родитеље и живео је сам. Једино што је имао била је нада да ће се његова жеља једном остварити.



Добра вила, која деци широм света испуњава све жеље и снове, чула је Миланову жељу и једне ноћи је долетела у његов дом. Једним покретом руке претворила га је у златни новчић, а затим је нестала без трага. У ствари остао је један траг, био је то златни новчић који је на малом кревету чекао да га неко пронађе.

После неколико месеци један богати трговац је, сасвим случајно, дошао у Миланов дом. Пришао је кревету и угледао златни новчић који се сјајио у тами. Узео га је у руку, погледао са обе стране а затим га је ставио у џеп. Новчић је, потом, однео у једну далеку земљу и заменио га за џак бибера. Тако је новчић почео своје путовање по свету које се касније наставило захваљујући другим трговцима који су новчић међусобно размењивали. Златни новчић је убрзо, из руке у руку, пропутовао цели свет и упознао нове људе и далеке земље.

И данас златни новчић путује по свету, ако га некада добијете знајте да је то Милан, сетите се његове жеље и пустите га да путује.